Strukturformel av griseofulvin.
.

Griseofulvin er et antibiotikum med spesifikk virkning på soppinfeksjoner i hud og negler. Det brukes hovedsakelig mot infeksjon av dermatofytter, en type sopp som lever i keratinholdig vev.

Faktaboks

Uttale
griseofulvˈin

Griseofulvin dannes fra ulike Penicillium-arter, spesielt fra Penicillium griseofulvum.

Virkning

Griseofulvin virker ved å hemme soppens celledeling. Dette skjer ved at legemiddelet bindes til soppcellenes tubulin, proteinet som er byggesteinen i mikrotubuli. Bindingen til tubulin hemmer veksten av soppcellene (fungistatisk). Griseofulvin har ikke effekt på sykdommer som skyldes gjær- eller muggsopp.

Bruk

Griseofulvin kommer i form av tabletter som svelges. Det vil hovedsakelig hopes opp i nydannet hud og konsentreres i keratinlaget, hvor soppen befinner seg. Behandlingen er langvarig. Legemiddel med griseofulvin er ikke markedsført i Norge, men kan fås på registreringsfritak.

Bivirkninger

Griseofulvin gir få bivirkninger. Legemiddelet kan gi mageplager, hodepine og lyssensitivitet (fotosensibilitet). Allergiske reaksjoner som utslett og feber kan forekomme.

Forsiktighetsregler

Griseofulvin omsettes (metaboliseres) i leveren ved hjelp av cytokrom P450-enzymer. Samtidig bruk av legemidler som for eksempel warfarin eller kolesterolsenkende statiner kan medføre at disse legemidlene får en lavere konsentrasjon i kroppen og dermed mindre effekt. Dette kommer av at griseofulvin øker aktiviteten av cytokrom P450-isoenzymet CYP3A4, og dermed øker omsetningen av andre legemidler som også omsettes av disse enzymene.

Griseofulvin skal ikke brukes av gravide.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg