Glukuronsyre er en organisk forbindelse som oppstår når glukose oksideres ved karbonatom 6 til en karboksylsyre. Glukoronsyre dannes i leveren, hvor den brukes i omdannelsen av enkelte giftige stoffer til forbindelser som ikke er farlige (avgiftning). Fenol blir for eksempel omdannet til en fenolester av glukuronsyre, og denne esteren blir relativt raskt skilt ut gjennom nyrene.

Faktaboks

Uttale
glukurˈonsyre

I dyrevev katalyseres prosessen av spesifikke enzymer. Reaksjonen skjer ved at glukose-1-fosfat med uridintrifosfat danner uridindifosfat-glukose (forkortes UDP-glukose). Så oksideres UDP-glukose til UDP-glukuronsyre. Fra sistnevnte forbindelse kan glukuronsyre i en enzymatisk katalysert reaksjon overføres til diverse hydroksylholdige forbindelser, for eksempel alkoholer og fenoler. Glykosidene som dannes kalles glukuronider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg