Farmakodynamikk er den delen av farmakologien som handler om legemidlers virkningsmekanismer. Farmakodynamikken søker å gi en naturvitenskapelig forståelse av hvorfor de ulike midlene gjør det de gjør. Utgangspunktet for en slik forståelse er at virkningen av et legemiddel gjenspeiler en kjemisk samvirkning mellom fremmede molekyler, for eksempel legemiddelet, og molekyler som er en del av en levende organisme, for eksempel enzymer eller reseptorer. Dette utløser en sekvens av hendelser som kan registreres på ulike nivåer: molekylært nivå, cellenivå, organnivå og i hele kroppen.

Faktaboks

Etymologi
av gresk farmakon, ‘legemiddel’, og dynamis, ‘kraft’

Dosevirkningskurver

Virkningen på de ulike nivåene fremstilles ofte som en funksjon av dosen i grafer som kalles dosevirkningskurver. På molekylært nivå beskriver dosevirkningskurvene massevirkningsloven, som gjelder forløpet av en kjemisk reaksjon mellom to stoffer (reaksjonsfart og reaksjonslikevekt). Det er derfor i utgangspunktet en forutsigbar (lovmessig) sammenheng mellom dose og virkning i ett og samme individ. Forskjellen mellom individer i mengden av reseptorer eller enzymer gjør imidlertid at virkningen av en gitt dose varierer fra individ til individ. Virkningen hos et bestemt individ kan også forandre seg med tiden på grunn av kroppens reaksjon på legemiddelvirkningen (utvikling av avhengighet eller toleranse) eller på grunn av sykdom, kosthold og andre legemidler som gis samtidig.

Farmakodynamiske egenskaper

Dosevirkningskurver brukes for å beregne et legemiddels farmakodynamiske egenskaper, først og fremst effektivitet (maksimal effekt), potens (hvilken konsentrasjon som utløser effekten) og terapeutisk indeks (avstanden mellom det doseområdet som gir en ønsket virkning, og det området som gir en uønsket eller uakseptabel virkning (bivirkning).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg