Grenseverdier for dyslipidemi. Illustrert med Canva
Grenseverdier for dyslipidemi. Verdier for HDL-kolesterol i blodserum (HDL-Kol) er angitt for henholdsvis menn/kvinner. TG: triglyserider; Kol: kolesterol; LDL: low density lipoprotein; HDL: high density lipoprotein.
Grenseverdier for dyslipidemi. Illustrert med Canva

Dyslipidemi er en tilstand med ugunstig fordeling av fettstoffer (lipider) i blodet. Dyslipidemi kan også brukes mer generelt om en forstyrrelse i fettstoffskiftet.

Faktaboks

Uttale
dyslipidemˈi
Etymologi
av gresk dys, ‘dårlig, vanskelig’, lipos, ‘fett’ og haima, ‘blod’

Fettstoffer som finnes i blodet omfatter kolesterol og triglyserider. Disse kalles vanligvis samlet for blodlipider. Blodlipidene kan i visse sammenhenger øke risikoen for hjerte- og karsykdommer. Derfor er det viktig å regulere balansen mellom de ulike blodlipidene.

Måling av fettstoffer

Blodlipidene kan måles med en enkel blodprøve hos fastlegen. Fastlegen vurderer risiko for hjerte- og karsykdommer basert på blodprøveverdiene. Det er imidlertid ikke bare blodlipider som spiller inn på risiko for hjerte- og karsykdommer. For eksempel er røyking, alder og hjerte- og karsykdom i familien relevante risikofaktorer. Det er derfor ulike anbefalinger for konsentrasjon av blodlipider avhengig av risikofaktorer og alder.

Tabellen under er veiledende for friske personer uten tidligere aterosklerotisk hjertesykdom eller andre risikofaktorer til stede. Grensene er upresise fordi verdiene øker naturlig med alderen, bortsett fra HDL-kolesterol. I tabellen er konsentrasjonen av blodlipider oppgitt i millimol per liter (mmol/l).

Gunstig verdi Lett forhøyet Forhøyet Betydelig forhøyet
Total kolesterol under 5,0 5,1–6,4 6,5–7,0 over 7,0
HDL-kolesterol over 1,0 (menn) og over 1,3 (kvinner) - - -
LDL-kolesterol under 3,0 3,1-4,6 over 4,7 over 5,3
Triglyserid under 1,7 1,8-5,0 5,0-9,9 over 10,0

For pasienter med kjent hjerte- og karsykdom anbefales LDL-kolesterol under 1,4 mmol/l.

Årsaker

Dyslipidemi skyldes flere faktorer knyttet til arv og livsstil. En form for arvelig høyt kolesterol kalles familiær hyperkolesterolemi. Personer som har en familie der det er tilfeller av tidlig hjerte- og karsykdom bør kontrollere sine nivåer av blodlipider med blodprøve.

Kjønn og alder spiller også en rolle for fettverdiene i blodet. For eksempel har kvinner høyere nivåer av gunstig HDL-kolesterol og lavere totalt kolesterol enn menn frem til overgangsalderen. Etter overgangsalderen får kvinner i gjennomsnitt lavere nivåer av HDL-kolesterol og høyere totalt kolesterol enn menn.

Lite fysisk aktivitet, overvekt og usunt kosthold kan føre til dyslipidemi også hos yngre mennesker.

Andre årsaker til dyslipidemi kan være diabetes, lavt stoffskifte, høyt alkoholforbruk, lever- og nyresykdom og bruk av noen medisiner.

Behandling

Behandling av dyslipidemi er først og fremst livsstilsendringer, men kan også innebære legemidler. Hvilken behandling som velges, avhenger av hva som er årsaken til dyslipidemi.

Hvis dyslipidemien skyldes familiær hyperkolesterolemi, er kolesterolsenkende midler av typen statiner førstevalg for å senke kolesterol og forebygge aterosklerose. Vektnedgang anbefales dersom pasienten er overvektig, og kan være effektivt for å redusere triglyserider og kolesterol, og øke HDL-kolesterolet.

Livsstilsendringer

Helsefremmende kosthold og mer fysisk aktivitet er livsstilsendringer som kan bedre dyslipidemi. Anbefalt kosthold inkluderer mye frukt, bær, grønnsaker, fullkorn, nøtter og fisk, og begrenset inntak av bearbeidet kjøtt, samt mat med høyt innhold av mettet fett og sukker.

Økt fysisk aktivitet kan bidra til vektnedgang, og beskytter mot aterosklerose. Det anbefales at voksne er aktive minst 40 minutter daglig, tilsvarende 150–300 minutter i uka. Videre anbefales aktivitet på høy intensitet 75–150 minutter i uka.

Legemidler

Man kan også bruke legemidler for å redusere nivåene av blodlipider. Dette kommer gjerne i tillegg til livsstilsendringene. Blant annet kan man bruke kolesterolsenkende midler som statiner.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg