DHA er en langkjedet omega-3-fettsyre, som i likhet med eikosapentaensyre (EPA), kun finnes i produkter fra havet. Tran er en svært god kilde til både DHA og EPA. De langkjedede omega-3-fettsyrene er regnet for å ha beskyttende effekt mot hjerte- og karsykdommer og å ha antiinflammatoriske (betennelsesdempende) egenskaper.

Faktaboks

Også kjent som
DHA

Gjennomsnittlig inntak av marine omega-3-fettsyrer er på rundt 0,85 g daglig i Norge, mens det optimale inntaket for forebygging av hjerte- og karsykdom sannsynligvis ligger høyere. Behovet for DHA er spesielt høyt for fostre og nyfødte fordi hjernen utvikler seg raskt og har et stort behov for langkjedede omega-3-fettsyrer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg