Faktaboks

Christen Sveaas
Født
18. juni 1956
Virke
Finansmann og investor
Familie
Foreldre: Anders Sveaas (1914–82) og Marit Maria Margarethe Hansen (1920–91).
Christen Sveaas
Christen Sveaas
Av /NTB Scanpix ※.

Kombinasjonen av gammel industrihistorie og moderne forretningssans gjorde investoren Christen Sveaas til en av Norges rikeste menn i slutten av 1990-årene. Men så investerte den nybakte milliardæren tre milliarder kroner i selveste Orkla ASA, en milliard kroner i Storebrand ASA og nærmere en milliard kroner i Merkantildata ASA og holdt på å brekke nakken finansielt etter dramatiske kursfall på børsen 2002/03. Også i hans andre favorittbransjer – eiendom, shipping/offshore, data og oppstartsfinansiering – har det gått opp og ned for sønnesønnen til grunnleggeren av A/S Kistefos Træsliberi på Jevnaker.

Sveaas-familiens ry som investorer og industribyggere begynte med Christen Sveaas' farfar, konsul Anders Sveaas (1840–1917), som var en typisk gründer. Han drev forretninger i Australia og Sør-Amerika, og han så mulighetene ved den 10 meter høye Kistefossen i Randselva ved Jevnaker i slutten av 1880-årene. Han kjøpte fallrettighetene til fossen og stiftet A/S Kistefos Træsliberi 1889. Sliperiet fortsatte driften til 1955.

Det gamle tresliperiet med omliggende herligheter lå ubrukt de neste tiårene, og Sveaas-familien valgte etter en familiestrid å selge selskapet til Viul Tresliperi A/S, eier av daværende Bergen Bank (senere DnB Nor) i 1983. Christen Sveaas var største aksjonær i A/S Kistefos Træsliberi, og salget skjedde mot hans vilje, samtidig som familien ikke ville selge sine aksjer til ham.

Christen Sveaas startet sitt første investeringsselskap, A/S Aldebaran, allerede 1979 med 150 000 kroner i aksjekapital, og Kistefos-salget gav ham økt investeringskapital. Den nyutdannede siviløkonomen fra handelshøyskolen i St. Gallen i Sveits investerte i historierike børsnoterte selskaper som Viking Askim AS og Borgestad-rederiet i Skien, samt i ikke-børsnoterte selskaper som Timms Reperbane AS og Aug. Pellerin et Fils & Co. AS Oslo Margarinfabrikk.

I det våknende norske kapitalmarkedet i 1980-årene utmerket Christen Sveaas seg som en klassisk substansjeger: faglig dyktig, tålmodig, men aggressiv – og aldri nølende til å bruke jus og makt for å få hånd om skjulte verdier i selskapene han oppdaget.

Christen Sveaas var betydelig investor i både Vestenfjeldske Bykreditt A/S og senere Norgeskreditt AS og arrangerte som største enkeltaksjonær salget av begge institusjoner til Kreditkassen. Han var også betydelig aksjonær i Norges Hypotekinstitutt AS i Bergen og Skipskredittforeningen AS i Kristiansand og pådriver i forbindelse med disse selskapers strategiomlegging ved at shipping-låneporteføljene ble solgt til Nedskip Bank.

Sakte, men sikkert kjøpte Sveaas eiendommer og skip. Han hadde investert i supplyskipsbransjen allerede før 1980, og utover i 1980-årene økte han stadig supplyskipsengasjementet. 1988/89 kjøpte han sammen med partnere supplyskipsrederiet Skips A/S Excelsior i Kristiansand. Selskapet innledet en betydelig ekspansjonsfase med nykontraheringer av supplyskip og betydelige rigginvesteringer; det ble senere omdøpt til Viking Supply Ships AS og børsnotert. Markedene ble betydelig svekket 1991/92, noe som medførte at Christen Sveaas kjøpte ut de fleste av aksjonærene.

Christen Sveaas har helt siden begynnelsen av 1980-årene vært engasjert i venture capital-industrien og investerte tidlig tungt i bl.a. Sysdeco A/S, Datavarehuset AS og Microsoftware Group A/S. Senere har det vært investeringer i Avenir AS, NetSource AS og Zoomit AS, senere Kelkoo S.A., Catch Communications ASA med flere.

1993 – 10 år etter at Sveaas-familien solgte seg ut – benyttet Christen Sveaas sjansen til å kjøpe tilbake A/S Kistefos Træsliberi fra Viul/DnB. Med på kjøpet fulgte store skogområder og de gamle fabrikkbygningene. I løpet av få år ble museumsplanene en realitet og stiftelsen Kistefos-Museet etablert. Betydelige beløp ble investert i oppgradering av bygningsmassen for å få dem og området rundt attraktivt for museumsbruk. Kistefos-Museet er i dag det eneste gjenværende av over 300 tresliperier i Norge og står på Riksantikvarens liste over tekniske og industrielle kulturminner.

Så sent som i slutten av 1990-årene anslo Kapital Sveaas-formuen til fem milliarder kroner. I forbindelse med statens salg av aksjene av Kreditkassen engasjerte Christen Sveaas seg sterkt som bankens største private aksjonær for at salget måtte skje til høystbydende. Som storeier i Storebrand ASA gikk Christen Sveaas sterkt inn for salget av Storebrand til Sampo Oy., men dette ble blokkert av DnB. Senere da DnB foreslo å fusjonere med Storebrand, støttet han aktivt Storebrands administrasjon da DnB ville prute på bytteforholdet.

Sveaas var sterkere finansielt enn noensinne, og på sin absolutte måte bestemte han seg for å gå tungt inn i industri- og investeringsselskapet Orkla. Resultatet ble en opprivende kamp mot Orkla-ledelsen generelt og den mektige konsernsjefen Jens P. Heyerdahl spesielt. Sveaas vant første omgang og fikk plass i Orkla-styret, mens Heyerdahl gikk av. Men seierens triumf ble kortvarig. Orkla-kursen sank kraftig, og Sveaas fikk problemer med å betjene sine banklån. Dermed sank han stadig dypere inn i finansielle problemer og ble til slutt nødt til å selge seg ut av både Orkla og Storebrand med blodige tap.

Sveaas klarte imidlertid å ri stormen av og samlet sine investeringer i selskapet Kistefos AS. Selskapets portefølje teller nå store investeringer innen shipping/offshore, ulike høyteknologiselskaper, fast eiendom og venture capital.

Christen Sveaas er en stor bidragsyter til Kistefos-Museet, som foruten det historiske tresliperiet omfatter en skulpturpark og holder årlige kunstutstillinger i de gamle fabrikklokalene. Han har vært hovedsponsor for Vigelandsanlegget og -museet gjennom flere år og har ytet bidrag til en rekke kulturelle tiltak, bl.a. innkjøp av Eremitage-pokalen til Kunstindustrimuseet i Oslo. Han har også vært hovedsponsor for damelandslaget i alpint og for Toppforskningsprogrammet.

Til tross for sin høye investeringsprofil er privatmannen Christen Sveaas et relativt ubeskrevet blad. Det er kjent at han er lidenskapelig interessert i god mat og dyre viner – i tillegg til kunst, mynter og galopphester. Kjente pressebilder av Christen Sveaas viser ham på Øvrevoll Galoppbane med mørke solbriller og store sigarer under Norsk Derby. Christen Sveaas har innstiftet Marit Sveaas' Minneløp (etter sin mor), som er det løp i Skandinavia med høyest 1. premie, omkring 800 000 kroner. Han eier også Stall Mr. S sammen med aksjemegleren Jan Petter Sissener. Stallens hest Vespone vant sommeren 2003 Grand Prix de Paris med hele 2,3 millioner kroner i 1. premie.

I internasjonal sammenheng er Sveaas en av verdens største vinsamlere. Ifølge det anerkjente bransjebladet Wine Spector stod han 1999 bak det til da største vinsalget noensinne. Hele 14,4 millioner dollar innbrakte hans 48 000 flasker vin på auksjonen hos Sotheby's. To år tidligere solgte han en annen del av sin samling – denne gang for 11 millioner dollar – gjennom Christie's i London. Blant vinene var kassevis av Château Lafite Rothschild fra 1900-tallet, mange kasser Château Cheval-Blanc 1947 og Château Mouton-Rothschild 1945.

Sveaas eier også Norges beste restaurant, Bagatelle i Oslo, med to stjerner i Guide Michelin.

Kilder og litteratur

  • Artikler i dagspressen