Faktaboks

Olaf Helset
Født
28. juli 1892, Nannestad
Død
21. august 1960, Oslo
Virke
Offiser og idrettsleder
Familie

Foreldre: Lærer og kirkesanger Peder Helset (1854–1941) og Ingeborg Kristiane Skjegstad (1862–1943).

Gift 31.3.1920 med lærer Nini Eugenie Hansen (16.4.1894–5.5.1964), datter av snekkermester August Hansen (1850–1933) og Lina Bråten (1853–1916).

Olaf Helset

Olaf Helset

Av /NTB Scanpix ※.

Olaf Helset var en norsk offiser, motstandsmann under andre verdenskrig og idrettsleder.

Helset var nestkommanderende hos generalinspektøren for infanteriet fra 1939 til 1940. Han ledet trefningen ved Midtskogen natt til 10. april 1940, der tyske styrker ble stanset i forsøket på å ta kong Haakon, kronprins Olav, Stortinget og regjeringen Nygaardsvold. Etter felttoget satt han fanget, men slapp ut og var en sentral kraft i opprettelsen av Milorg.

Etter krigen ble Helset sjef for Hæren 1946, men kom i opposisjon til forsvarsminister Jens Chr. Hauge da han mente at Hæren fikk altfor snaue midler til den nødvendige oppbyggingen. De to hadde samarbeidet nært i Milorg, og striden nådde en topp i 1948 da Helset etter eget ønske ble frabeordret som sjef for Hæren.

Helset spilte også en avgjørende rolle når det gjaldt utformingen av norsk idrettsliv. Han var en pådriver for at norske utøvere skulle delta i vinter-OL i St. Moritz i 1928, og fra 1930 til 1932 formann i Norges Skiforbund. I 1940 ble han formann i Norges Landsforbund for Idrett, og sammen med Rolf Hofmo i Arbeidernes Idrettsforbund ble Helset den fremste pådriveren for samlingen av norsk idrett i én organisasjon samme år. Helset ledet også idrettens interimstyre under krigen, hvor han trosset forsøk på å nazifisere idretten og var en av initiativtakerne til idrettsfronten med idrettsstreik. I 1946 ble han valgt til første formann i Norges Idrettsforbund, noe han var frem til 1948.

Bakgrunn

Helset vokste opp på Øvre Romerike og tok examen artium som privatist i Kristiania i 1911. Allerede i gymnastiden deltok han aktivt i Bondeungdomslaget, der han ble påvirket av venstre-nasjonale strømninger som målsak og forsvarssak, og han begynte å drive idrett, særlig ski. Etter artium gikk han på Krigsskolen mellom 1912 og 1915, Statens gymnastikkskole i 1915–1917 og Den militære høyskole fra 1917 til 1919. Han var aspirant i Generalstaben i perioden 1919–1923, adjoint der 1925–1929 og tok generalstabseksamen 1928. I 1920-årene hadde han kortere studieopphold i Frankrike og Japan. For øvrig tjenestegjorde han ved ulike avdelinger og var i årene 1938–1939 nestkommanderende for Infanteriregiment nr. 6.

Skileder

Helset var styremedlem i Foreningen til Ski-Idrettens Fremme da han på Skitinget i Norges Skiforbund i 1927 sammen med kaptein Nikolai Ramm Østgaard tok til orde for at Norge burde delta i de olympiske vinterleker i St. Moritz i 1928, til tross for at Skitinget året før hadde vedtatt at dette ville være uforenlig med forbundets mål om masseidrett. De argumenterte med at de aktive skiløpere selv ønsket å delta og fikk tilslutning for sitt syn, hvoretter styret trakk seg.

I det nye styret ble Østgaard formann og Helset viseformann – han overtok som formann i 1930 og satt til 1932. Helset var også leder for den norske skitroppen til OL i 1928 og til vinterlekene i Lake Placid i 1932.

Andre verdenskrig

Olaf Helset

Olaf Helset. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Olaf Helset
Av /NTB Scanpix ※.

Da tyske styrker natt til 10. april 1940 forsøkte å trenge frem mot Elverum på jakt etter kongen og kronprinsen, var det Olaf Helset som ledet den norske militære motstanden ved Midtskogen gård. En styrke på om lag 90 mann ble sendt ut for å stanse den tyske fremrykkingen, og etter en kort skuddveksling trakk både de norske og de tyske styrkene seg tilbake.

Etter felttoget havnet Helset som krigsfange på Grini og gjorde seg bemerket ved å nekte å avlegge ed på ikke å ta opp kampen igjen. Etter råd fra kommanderende general Otto Ruge avga han i stedet æresord, slapp ut 5. juli og gikk deretter inn i en stilling som reiseinspektør for Nasjonalhjelpen. Han kom snart med i forberedelsene til det som fra senhøsten 1940, under navnet Organisasjonen og med et klart mandat fra Ruge (som fortsatt satt i fangenskap), ble kimen til Milorg. Reisevirksomheten gjorde det mulig for Helset å knytte kontakter med offiserer og idrettsfolk over store deler av landet og oppfordre dem til å danne små, hemmelige kampgrupper.

Idrettssamling

Allerede fra sommeren 1939 hadde blant andre Rolf Hofmo fra AIF arbeidet for å samle de to rivaliserende idrettsorganisasjonene i Norge, det «borgerlige» Norges Landsforbund for Idrett (som Helset tilhørte) og Arbeidernes Idrettsforbund (AIF). Arbeidet fortsatte etter krigsutbruddet, men var nær ved å strande på grunn av motstand fra den borgerlige siden. Det var først da Olaf Helset ble valgt til formann i Landsforbundet høsten 1940, at forhandlingene kom i gang igjen, og etter bare 14 dager var samlingen et faktum. Norges Idrettsforbund (NIF) ble dannet, med Helset som formann og Hofmo som nestformann i interimsstyret.

Idrettsfronten

Blant interimsstyrets første saker var hvordan det nye forbundet skulle stille seg til den tyske okkupasjonsmakten og NS-myndighetene. Det hadde vært tilløp til boikott av idrettslig samarbeid med tyskerne allerede mens felttoget fortsatt pågikk, men utover sommeren hadde begge forbundene inntatt en mykere linje. Med valget av Helset som formann i NIF var det igjen lagt grunn for en kompromissløs motstandslinje, og parolen om idrettsboikott gikk ut samme dag som forbundssamlingen ble bekjentgjort. 22. november ble interimsstyret avsatt av «idrettsminister» Axel Stang, men fortsatte sitt arbeid i det skjulte. Hofmo ble arrestert i desember samme år, og omtrent samtidig trådte Helset ut, fordi hans arbeid med det militære motstandsarbeidet nå tok stadig mer tid. Det var likevel hans kompromissløse holdning som slo igjennom, og gjennom resten av krigen opprettholdt det organiserte idretts-Norge en nær hundre prosent effektiv idrettsstreik.

Til Sverige

Helset ble arrestert 4. februar 1941, men slapp ut av fengselet etter en tid og flyktet deretter til Sverige. Der arbeidet han først som flyktningsjef fra 1943 til 1944 og deretter i 1944–45 som sjef for de norske polititroppene i Sverige med obersts rang. For sin krigsinnsats ble han dekorert med Krigskorset med sverd (1949), det finske Frihetskors i gull, den britiske King’s Medal for courage og flere andre utenlandske dekorasjoner. Han ble utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden i 1947 og var kommandør av den svenske Svärdsorden og den franske Æreslegionen.

Etter andre verdenskrig

Mann i uniform har forlatt stortingsbygningen, går med Stortinget i bakgrunnen.
Generalløytnant Helset ble frabeordret stillingen som sjef for Hæren etter å ha uttrykt misnøye med forsvarssjef Hauge. Andre høytstående ledere i hæren hadde sagt opp stillingene i protest mot forsvarssjefen. Her forlater Generalløytnant Olaf Helset Stortinget etter debatten om saken der.
Foto av Olaf Helset
NTB.

Da Helset kom hjem med polititroppene ved frigjøringen, tok han straks opp igjen arbeidet i NIF. Han ble valgt til formann på det konstituerende Idrettstinget i 1946 og innehadde vervet til 1948. Blant de sakene han særlig aktivt drev frem, var opprettelsen av et statlig idrettskontor (fra 1949 Statens ungdoms- og idrettskontor), som ble opprettet i 1946 med Hofmo som leder, og etableringen av A/S Norsk Tipping i 1948. Helsets siste tid som formann var preget av økende motsetninger mellom idrettsstyret og en del av særforbundene, men den umiddelbare årsak til at han trakk seg som formann midt i en valgperiode, var at han var røket uklar med sin politisk overordnede som offiser, forsvarsminister Jens Christian Hauge.

I 1945 var Helset blitt utnevnt til generalmajor og sjef for Distriktskommando Østlandet, og året etter ble han generalinspektør for Infanteriet. 1. august 1946 ble han utnevnt til sjef for Hæren, og han ble generalløytnant I 1947. Men Helsets knappe to år som hærsjef ble stormfulle – særlig problematisk var forholdet til den nye, unge forsvarsministeren, som var blitt utnevnt I 1945. Hauge, som hadde samarbeidet nært med Helset i Milorg og selv inntatt en ledende posisjon der de siste årene av krigen, hadde en selvbevisst stil som falt mange eldre offiserer tungt for brystet, og han hadde sterke oppfatninger om hva som måtte til for å modernisere forsvaret og sikre en sterkere politisk styring av det. Hauge ønsket å satse mer på teknologi, mens Helset og flere med ham mente at det fortsatt var behov for et folkeforsvar, der også idrettsungdommen hadde sin plass, og Helset reagerte sterkt på Hauges påstander om overdreven ressursbruk i Hæren. Hauge ønsket dessuten at Helset skulle si fra seg formannsvervet i NIF.

Striden kom til et klimaks våren 1948 da Helset søkte avskjed fra stillingen som hærsjef etter å ha sendt et brev med skarpe personlige angrep på Hauge. Saken vakte stor oppsikt. Avskjeden ble innvilget, og Helset ble utnevnt til sjef for Distriktskommando Sørlandet med generalmajors rang. I årene 1951–1953 var han sjef for Distriktskommando Viken og kommandant på Fredriksten festning.

Utgivelser

  • Norges skiforbund, dets tilblivelse og virke 1908–1933 (sm.m. K. V. Amundsen), 1933
  • Forsvaret. Militær og sivil opplæring (red.), 1957

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Jon Gunnar Arntzen: Norsk biografisk leksikon 2
  • Biografi i Barth, 1930
  • S. Tønnesson: Folkehelse, trim, stjerner 1939–1986, bd. 2 i d.s. og F. Olstad: Norsk idretts historie, 1986
  • I. Kraglund og A. Moland: Hjemmefront, bd. 6 i Norge i krig, 1987

Faktaboks

Olaf Helset
Historisk befolkningsregister-ID
pf01036392114543

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg