Altaelva
Elvegjelet Sautso og Altaelva ved Gabofossen.
Av /Kraftmuseet.
Lisens: CC BY SA 2.0

Sautso er et gjel (canyon) i Alta kommune, Finnmark.

Faktaboks

Uttale
ʃˈaftʃu
Etymologi

elvegjel, canyon

Også kjent som

nordsamisk Čávžu; tidligere skrevet Šavčo og Šávču.

Sautso ligger nedenfor innsjøen Virdnejávri, som er dannet ved at Altaelva har gravd seg ned gjennom de lagdelte bergartene. Elvegjelet er ti kilometer langt og 300–420 meter dypt og regnes som Europas største gjel. Sautso er egentlig navnet på den del av gjelet som går fra Altaelvas samløp med Joatkajohka nedenfor Alta kraftstasjon og 6,5 km ned til Gabo, men gjelet strekker seg noen kilometer videre både ovenfor og nedenfor.

Sautso skjærer seg ned fra Finnmarksvidda i en høyde på 400–450 meter over havet til elven som her ligger 80–90 meter over havet. I sidene av gjelet kan man tydelig se en lagrekke av senprekambriske og kambriske sedimentærbergarter under et overskjøvet dekke av mer omdannet sandstein.

I dalføret er det et variert plante- og dyreliv med sjeldne dyrearter, blant annet kongeørn. Sautso er forholdsvis lite tilgjengelig fra fjellplatåene rundt. Fra vestsiden er utsikten til Sautso best fra høydedraget Jassavárri (610 meter over havet) i Beaskkádas-området. Fra oppstrømssiden er utsikten best fra veisvingen like ved inngangen til kraftstasjonen.

Den 145 meter høye Altademningen demmer opp Virdnejávri like nord for kommunegrensen mot Kautokeino. Reguleringsmagasinet fyller delvis opp den trangeste delen av gjelet opp til Virdnejávri. Se for øvrig artikkelen Alta kraftverk.

Kart

Sautso
Sautso
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg