Nordamerikanske urfolk fra ørkenområdet er en fellesbetegnelse for urfolkene som streifet omkring i det østlige California og Great Basin, det vil si delstatene Nevada, Utah og deler av Oregon og Idaho; et av de ti kulturområder den nordamerikanske urbefolkningen vanligvis inndeles i. Folk med en tilsvarende ørkentilpasning finnes også lenger sør, i Nord-Mexico og deler av Texas og New Mexico.

Faktaboks

Også kjent som

ørkenfolk

Område

Mesteparten av området er et nokså kupert og karrig halvørkenlandskap, som i det sørlige Nevada går over i ørken og fortsetter i Mojaveørkenen i det sørøstlige California. Denne henger igjen sammen med ørken- og halvørkenstrekningene i Sonora, Baja California og Chihuahua lenger øst. Overgangene til de mer fruktbare delene av California og Sørvesten er for øvrig glidende.

Levesett

I mangt og mye minner ørkenfolkene om sine naboer, ikke minst vestkystfolkene, og det har vært vanlig å betrakte California og Great Basin under ett. Kontrasten mellom de to områdene ligger først og fremst i ressurstilgangen. Mens vestkystfolkene i California kunne basere sin tilværelse på rike forekomster av noen få plantearter samt, for en dels vedkommende, kystens ressurser, var ørkenfolkene henvist til å utnytte en mangfoldighet av spiselige kaktusfrukter, frø, planter og pinjenøtter, ved siden av jakten på antiloper og kaniner. Og til tross for sin nøysomhet og sin høyt utviklede tilpasning kunne de oppleve perioder med matmangel.

Denne forskjellen i naturgrunnlaget avspeiles i det absolutte folketall og folketettheten i de to områdene. Sankerne i California var forholdsvis bofaste, og befolkningen var like stor som den var i mange områder med jordbruk. Ørkenområdet var derimot svært tynt befolket, og urbefolkningen her opptrådte i små, mobile grupper, ikke stort mer enn en enkelt familiegruppe. Husene var ofte ikke mer enn små leskjul av kvister eller koniske hytter. Sesongmessig kunne noen flere familier slå seg sammen for å drive jakt eller pinjehøsting.

Språk

I tråd med dette finner vi et forholdsvis lite antall etniske enheter i dette store området. Språklig sett er imidlertid disse gruppene svært uensartede, selv om de fleste kan regnes til de uto-aztekiske språkene, blant annet shoshoni, ute og paiute. Klamath og modoc tilhører språkfamilien penutian, mens károk, chumash og yuma tilhører hokan-språkene (se språkoversikten i artikkelen amerikanske urfolkspråk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg