Epoisses
Epoisses
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Epoisses er en fransk halvbløt rødkittost fra Burgund som lages av eller pasteurisert kumelk. Overflaten på osten vaskes i Marc de Bourgogne. Den formes som en sylinder med diameter på 10 cm og høyde på 4 cm.

Faktaboks

Uttale
epoˈas

Lukten er, som for mange lignende oster, gjennomtrengende, og smaken er sterk, men mildere enn lukten skulle tilsi. Fettinnhold i tørrstoffet er 50 prosent.

Epoisses har hatt den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC siden 1991 og EUs geografiske opprinnelsesbeskyttelse AOP siden 1996.

Andre oster i samme stil og fra samme området er Soumaintrain (PGI), l'Ami de Chambertin og Affidelice au Chablis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg