Åk
Den romerske hæren måtte gå under åket etter sitt nederlag for samnittene ved de Caudinske pass (321 fvt.), en forsmedelse romerne aldri glemte.
Åk
Av /Samuel H. Kress Collection.

Å «bringe under åket» (latin mittere sub iugum) er et uttrykk som er knyttet til en ydmykelse etter romersk skikk. Det gikk ut på å få noen til å bøye nakken og gå under en tverrgående konstruksjon (åk).

Faktaboks

Også kjent som

latin sub iugum mittere («å føre under åket»)

engelsk (send under the) yoke

Den første gangen vi hører om det, er i Livius' beretning fra Romas mytiske fortid om den botsøvelsen Horatius måtte utføre etter å ha drept søsteren sin, da hun viste sorg over en fallen fiende. Faren beordret ham til å gå under et åk.

Åket var i antikken kjent som Søsterbjelken (tigillum sororium), og ble bevart som et monument som krysset stikkveien fra Via Sacra opp mot Oppiushøyden. Skikken ble holdt i hevd i hæren, hvor det var en måte å håne en overvunnen fiende på. Her ble åket gjerne laget av spyd. Eksempelvis måtte den romerske hæren gå under åket etter sitt nederlag for samnittene ved de Caudinske pass (321 fvt.), en forsmedelse romerne aldri glemte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg