Presse

Pressen har lange tradisjoner i Østerrike, den første avisen utkom i 1615. Fra 1795 var det streng pressesensur i landet, og frem til 1848 fantes bare to politiske aviser, som begge ble kontrollert av det offentlige. En av dem, Wiener Zeitung, utkommer fremdeles og er verdens eldste dagsavis, grunnlagt i 1703. I årene 1848–1852 ble det startet nærmere 400 aviser, men ved tilstramningen av sensuren i 1852 ble tallet redusert til 172. Fra 1862 lå vilkårene til rette for en friere presse, og flere verdenskjente blader ble grunnlagt i Wien. Disse overlevde imidlertid ikke den tyske anneksjonen i 1938 (Anschluss) og andre verdenskrig. Full pressefrihet er hjemlet i en lov av 1922.

Pressen har sitt sentrum i Wien, men det er en relativt sterk provinspresse. De største avisene er Neue Kronen-Zeitung (grunnlagt 1900), Kurier (grunnlagt 1954), Den uavhengige Die Presse (1848) og Der Standard (1988). Kjente provinsaviser er Kleine Zeitung (Graz, Klagenfurt) og Oberösterreichische Nachrichten (Linz).

Hvert politiske parti har minst én avis. Også de fleste uavhengige aviser støtter et parti. En ny medielov innført i 1982 styrket pressens stilling og gjorde den mindre utsatt for påtrykk utenfra. Nyhetsbyrået Austria Presse Agentur (APA) i Wien (opprettet 1946) eies av avisene og kringkastingen.

Radio og fjernsyn

Österreichischer Rundfunk (ORF) er det statlige kringkastingsselskapet. Det har tre nasjonale radiokanaler, ni regionale, én lokal og ett utenlandsprogram. De første regulære fjernsynssendingene ble startet i 1956. Det er to nasjonale fjernsynsprogrammer og en satellittformidlet kanal i samarbeid med tyske og sveitsiske selskaper. Det er etablert en rekke kommersielle radiostasjoner etter at kringkastingsvirksomheten ble liberalisert i 1998. I 2003 fikk Østerrike sin første riksdekkende private bakkebaserte TV-kanal, ATV. I tillegg til denne er det en rekke kommersielle satellittsendte TV-kanaler som kan tas inn via parabol og kabelanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg