Et AWACS-fly tar av fra Ørland flystasjon høsten 2014.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY NC ND 3.0
Norsk F-35 tar av og belgisk F-16 taxer under øvelse ACE på Ørland flystasjon i 2023
Av /Forsvaret.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ørland flystasjon er Luftforsvarets viktigste base, da den er hovedbase for de nye norske kampflyene F-35. Flystasjonen med tilhørende anlegg ligger i Ørland kommune, ca. 2 kilometer nordvest for Brekstad, Trøndelag fylke.

Stasjonen ble påbegynt av den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig, men er senere utbygd i flere trinn, for en stor del med infrastrukturmidler fra NATO.

Den største operative enheten som er hjemmehørende ved flystasjonen er 132 luftving. Luftvingen består av en rekke underavdelinger, som 331 skvadron, 332 skvadron og TTT skvadron, som alle opererer F-35. 132 luftving har også en luftvernbataljon og en baseforsvarsbataljon, samt flere større enheter som besørger teknisk, logistisk og administrativ understøttelse av de operative avdelingene. Luftverntaktisk skole ligger også på Ørland. Flystasjonen er også en såkalt Forward Operating Location for NATOs NAEW-fly (NATO Airborne Early Warning, flygende kontroll- og varslingsstasjoner). Ørland er også base for en avdeling med redningshelikopter av typen SAR Queen AW-101 fra 330 skvadron. En rekke mindre avdelinger fra andre deler av Forsvaret, som Cyberforsvaret, Forsvarets logistikkorganisasjon og Forsvarsbygg holder også til på flystasjonen.

Stortinget vedtok i 2012 at Forsvarets nye kampfly F-35 skulle stasjoneres ved Ørland, med Evenes flystasjon som fremskutt base for beredskapsflyene (såkalt QRA). En storstilt utbygging av stasjonen til fullverdig kampflybase ble satt i gang. I 2017 landet de første nye kampflyene på Ørland.

I forbindelse med F-35-prosjektet er også rullebanen utvidet fra 2714 til 3000 meter.

Den kommunale flyplassen Ørland lufthavn ligger på vestsiden av Ørland hovedflystasjon. Den ble bygd tidlig på 1970-tallet og benytter samme rullebaner som den militære flystasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arheim, Tom, Bjørn Hafsten, Bjørn Olsen og Sverre Thuve (1994): Fra Spitfire til F-16. Luftforsvaret 50 år 1944-1994, Sem & Stenersen.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg