Övedskloster slott
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Övedskloster
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Övedskloster er et gods og slott i Sverige, i Skåne (tidligere Malmöhus) län.

Faktaboks

Uttale
övedsklˈoster

Eiendommen ble grunnlagt som premonstratenserkloster rundt 1175. Klosteret ble sekularisert i 1536, i forbindelse med reformasjonen. I årene 1666 til 1753 tilhørte Övedskloster slekten Lewenhaupt, deretter slekten Ramel, fra 1766 som fideikommiss.

Övedskloster omfatter (2020) cirka 36 000 dekar jord, hvorav 15 730 dekar dyrket mark og eng samt 16 350 dekar skog. På godset drives variert jord- og skogbruk (blant annet oppdrett av Angus-fe og produksjon av juletrær). Det finnes også en golfbane og en bane for feltritt, hvor det i årene 2004 til 2008 hver sommer ble arrangert internasjonale konkurranser, Öved Horse Event.

Övedskloster slott

Övedskloster slott ligger i Sjöbo kommune, ved østenden av Vombsjön rundt 30 kilometer øst for Lund. Hovedbygningen er en to etasjers bygning i fransk rokokkostil på en høy sokkeletasje i rød sandstein, med valmtak og pusset fasade med detaljer i sandstein. Den ble oppført i årene 1767 til 1776 for friherre Hans Ramel («Bygge-Hans») etter tegninger av Carl Hårleman. Slottet ligger ved en 85 meter lang cour d'honneur, omgitt av fire toetasjes paviljonger forbundet med gallerier. Noen av paviljongene og andre bygninger i tilknytning til slottet brukes nå som selskapslokaler.

Slottet, som inneholder store samlinger av møbler og malerier, bebos fortsatt av familien Ramel. Noen av paraderommene er siden 2010 åpne for publikum gjennom faste visninger i sommersesongen. Visningene omfatter også slottsparken, som blant annet inneholder en del eksotiske trær.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Jonas Botilsrud

Hjemmside:http://www.ovedskloster.com/Omfatter totalt 36000 daa.Dere har vel, (med lov fra eieren?), saksa alt om gods i Skåne herfra:http://www.algonet.se/~sylve_a/slott.htm

svarte Jon Gunnar Arntzen

Nei, vi har nok ikke "sakset" noe stoff fra den omtalte hjemmesiden om Skånske slott, selv om vi i en del tilfeller henviser til den. Vår hovedkilde for historisk stoff om svenske slott og herregårder er den store bokserien Svenska slott och herresäten, som utkom i mer enn 20 bind (ordnet länsvis) omkring 1970.Vennlig hilsenJon Gunnar Arntzen

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg